Dentálna niť vs. medzizubná kefka.  Čo skôr?

Dentálna niť vs. medzizubná kefka. Čo skôr?

Určite sa zhodneme, že tieto dve pomôcky, rovnako ako zubnú kefku, už dnes nájdeme takmer v každej domácnosti. Na rozdiel od zubnej kefky sa dostanú tam, kam ona nie.

Poznáte ale rozdiely v ich používaní?

Dentálna niť

Dentálna niť je vlákno, alebo páska, používaná na odstraňovanie mikrobiálneho povlaku z úzkych medzizubných priestorov, bodov kontaktu a bočných plôch atypicky postavených zubov.

Pri čistení širších medzizubných priestorov nie je bohužiaľ efektívna. V tomto prípade po jej použití ostávajú na zuboch a ďasnách zvyšky povlaku, čo môže viesť k zápalom ďasien a ochoreniam tvrdých zubných tkanív – k vzniku zubného kazu.

Použitie zubnej nite

  1. Niť používajte jemne. Pri prudkom zaobchádzaní sa môžete poraniť.
  2.  Odtrhnite si približne 40 cm dlhý kúsok nite a jej konce obmotajte na prostredníky oboch rúk.
  3.  Niť držte medzi palcami a ukazovákmi. Dĺžka nite ktorou budete narábať by mala byť asi 2cm.
  4. Pohybom akoby ste pílili drevo zavediete niť medzi zuby.
  5. Keď niťou dosiahnete líniu ďasna, obopnite ňou zub a ťahajte niť smerom od ďasna. To isté zopakujte na druhej strane medzizubného priestoru.
  6. Nezabudnite na plochu za posledným zubom.

Medzizubná kefka

 

Medzizubná kefka je malá, ohybná a jemná kefka, ktorá sa dostane aj do ťažko prístupných miest. Podobne ako zubnou niťou, ňou denne odstraňujeme zubný povlak, aby sme naše zuby a ďasná udržiavali čisté a zdravé.

Sú dostupné v rôznych veľkostiach presne prispôsobených individuálnym potrebám.

Ich vlákna sú dlhé, preto dosiahnu do všetkých oblastí a medzier medzi zubami, čím ich dokážu šetrne a dôkladne vyčistiť.

Pri správnom používaní sú najlepšou prevenciou pred vznikom zápalu ďasien, parodontitídy, zubných kazov a zápachu z úst.

Použitie medzizubnej kefky

  1. Vyberte vhodnú veľkosť kefky. Ak si veľkosťami nie ste istý, poraďte sa so svojim zubným lekárom, alebo dentálnym hygienikom.
  2.  Nasmerujte kefku do medzizubného priestoru šikmo smerom k ďasnu a mierne zatlačte. Následne kefku vyrovnajte a presuňte cez celý medzizubný priestor.
  3.  Potiahnite kefkou pomedzi ďasno a zub na jednu stranu, potom na druhú. Vytvoríte pohyb v tvare písmena V.
  4. Kefku vytiahnite a pokračujte v čistení ďalších medzizubných priestorov.
Autor: Bc. Zuzana Urbanová