Aby deti mali zdravé zúbky

Aby deti mali zdravé zúbky

Zaujíma Vás čo robiť, aby Vaše dieťa poznalo zubný kaz a iné ochorenia dutiny ústnej len z rozprávnia? Máme pre Vás pár základných rád, ktoré Vám pomôžu to dosiahnuť!

1. Navštívte zubného lekára ešte v tehotenstve a presvedčte aj otecka :) Zubný kaz je bakteriálne ochorenie a tak ak majú zubné kazy rodičia, je veľká pravdepodobnosť, že kazy budú mať aj ich deti. Zdravé zuby a dasná rodičov sú pre vaše deti veľmi dôležité. 

 

2. Ak keď vieme, že nemáme zubný kaz, je lepšie neoblizovať deťom lyžíčky, cumlík. U rodinných príslušníkov, ktorí sa nevedia dieťatka nabažiť si dajte pozor aj na bozkávanie na pery. Nevedomky sa tak prenášajú baktérie zubného kazu či paradontitídy.

 

3. Navštívite zubného lekára vtedy, keď sa dieťatku prerežú prvé zúbky (ideálna je prvá návšteva do 1 roku života). Zubný lekár nielen skontoluje či je všetko v poriadku, ale vám aj vysvetlí ako sa majú správne čistiť prvé zúbky. 

 

3. Pravidelne absolvujte kontrolné vyšetrenia. Pravidelné návštevy zubného lekára pomáhajú v prevencii vzniku zubného kazu. Dieťatko si zvykne na prostredie a vytvorí si pozitívny vzťah so zubným lekárom. (Interval preventívnej prehliadky určuje zubný lekár, na základe kazivosti a iných problémov). Ideálne je však na pravidelné kontroly chodiť dvakrát ročne.

 

4. Budte príkladom. Už od malička je dobré, keď dieťatko vidí ako si umývate zuby. Vytvára si tak podvedomí návyk, že je to niečo normálne, niečo čo sa robí každý deň. 

 

5. Čistite zúbky dvakrát denne. Dôležité je najmä večerné čistenie pred spaním, po ktorom dieťa idálne pije iba čistú vodu. V noci sa znižuje tvorba slín a tak je väčšia náchylnosť na demineralizáciu skloviny. Myslite na to, aby ste mali vy aj dieťatko pri čistení dostatok energie. Ak ste unavený, nemáte toľko trpezlivosti a môžete tak dieťatku čistenie znechutiť. Ak je dieťatko unavené, alebo ste ho práve odtrhli od hry, tiež nebude čistenie zubov jeho obľúbená činnosť. Čistenie zúbkou môže byť aj zábava, záleží od vašej kreativity. Niektorí rodičia pri tom spievajú, iní pozerajú rozprávku o zúbkoch alebo používajú zábavné aplikácie. Je to len na vás ako motivujete vaše dieťatko.  

 

6. Nezabúdejte na medzizubné priestory. Priestory medzi zubami, hlavne medzi stoličkami sa kazia najčastejšie. Častokrát si rodičia myslia, že ak má dieťatko vpredu medzi zubami medzierky netreba čistiť medzizbné priestory. Avšak okolo 2,5r sa zúbky vzadu uzatvoria a to je práve miesto, kde treba čistiť najviac. Deti si radi "čistia" zuby sami. Záleží od veku a ich zručností, ale rodič by mal zúbky vždy dočistovať. Odporúčame používajte inú kefku, ako tú ktorou si deti čistia zúbky. Zväčša je rozkúsaná a nie je tak efektívna pri čistení.

 

7. Destké zubné pasty na to určené môžete používať od prvého zúbku. Avšak najdôležitejšie je mechanické odstránenie povlaku kefkou. Pastu, ktorá má pre deti príjemnú chuť, môžete využiť skôr ako motiváciu na predĺženie čistenia.

 

8. Potraviny znižujú pH v ústach, ktoré sa vďaka pufrovacej schopnosti sliny častom opäť vracia k nomálnej hodnote. Ak máte malého maškrtníka, ktorý bez sledkého nevydrží, rozmýšlajte nad tým, ako dlho je daná potravinu v ústach. Tj. taká čokoládka je napríklad lepšia ako cukrík, alebo lízatko.

 

9. Rozprávejte sa o čistení zúbkov aj o návšteve u zubára. Čítajte s o tom, hrajte sa, kreslite si. Vy najlepšie viete, aká forma komunikácie vaše dieťatko baví najviac. 

 

10. Neprenášajte svoje strachy na dieťatko, keď hovoríte o zubárovi. Nevyhrážajte sa, že ak nebude pomáhať pri čistení bude musieť ísť k zubárovi. Zubár je kamarát, ktorý chce zúbky skontrolovať a ak treba pomôcť vyhnať zubožrútov. 

 

 

 

Autor: MDDr. Ingrid Rehorovská