Keď sa zuby múdrosti samé neumúdria...

Keď sa zuby múdrosti samé neumúdria...

Zuby múdrosti sú tretie stoličky, tzv. osmičky a niekedy nás vedia poriadne potrápiť. Prerezávajú sa medzi 17. a 30. rokom života. Môžu sa prerezať aj skôr alebo oveľa neskôr, no ideálne je, keď sa prerežú ľahko a bez komplikácií. Zuby múdrosti majú veľmi často atypické tvary korunky aj koreňov, a tak sa stáva, že sa jednoducho nezmestia tam, kam by sa mali, neprerežú sa alebo sa prerežú len čiastočne (len časťou svojej korunky). Ak nemajú dostatok priestoru v ústnej dutine , tlačia do všetkého naokolo a spôsobujú tak nemalé problémy – bolesti, infekcie, zápaly aj hnisanie.

Sťažené prerezávanie zubov múdrosti – aké sú príznaky?

Ak vyrástli zuby múdrosti úplne a podarilo sa im bez problémov zaradiť do zubného oblúka, treba sa o ne starať ako o zvyšok chrupu a užívať si zdravé zuby.

 

Najčastejším problémom so zubami múdrosti je ich sťažené prerezávanie. Čiastočné prerezanie osmičiek znamená, že sliznica prekrýva časť žuvacej plochy a do otvoreného priestoru pod ďasno prekrývajúce časť korunky sa dostávajú baktérie a zvyšky potravy. Sťažené prerezávanie môže sprevádzať pocit tlaku v mieste uloženia zubu, opakované zápaly sliznice okolo aj nad neprerezaným zubom, problémy s prehĺtaním až sťažené otváranie úst. Častými sú aj bolesti ucha či hrdla.

 

V ťažšom prípade sa môže objaviť opuch lymfatických uzlín, bolesť a opuch príslušnej polovice tváre, zvýšená teplota, bolesti hlavy a pocit malátnosti. Takýto stav je veľmi nepríjemný a väčšina pacientov bez váhania vyhľadá lekára. Vtedy často „do hry“ nastupujú antibiotiká, ktoré zápal zmiernia. Problém s prerezávaním zubu múdrosti však neodstránia, na ten sú len dve riešenia: vytrhnúť zub alebo podstúpiť tzv. dekapsuláciu, čiže chirurgické uvoľnenie mäkkých tkanív okolo zuba, aby sa tak uvoľnil priestor na jeho rast - to v prípade, že má dostatok miesta.

 

 

 

Keď musia „ísť von“...

Keď je osud osmičiek spečatený a musíme ich extrahovať, na základe RTG snímky zhodnotíme stav aktuálneho prerezania. V niektorých prípadoch je potrebné doplniť analýzu zhotovením CBCT (3D RTG), aby sme mohli zhodnotiť jej uloženie vo vzťahu k okolitým anatomickým štruktúram (k prínosovej dutine v hornej čeľusti , k nervovému kanálu v dolnej čeľusti). Priebeh extrakcie môže byť podobný ako pri ostatných zuboch, čiže vcelku a pomocou klieští. Môžu však nastať i komplikované prípady, kedy je potrebné zub rozrezať na niekoľko častí, ktoré sa následne vytrhávajú jednotlivo. Zákrok sa robí v lokálnom znecitlivení, kedy človek necíti bolesť, len tlak a ťah.

 

Poučenie po extrakcii pre lepšie zvládnutie obdobia po zákroku.

Po extrakcii Vám odporúčame dodržiavať nasledovné pokyny. Lekár Vás poučí ústne aj písomne (na papieri):

  1.  Po vytiahnutí zuba dostanete do úst sterilný tampón, ktorý držte zahryznutý minimálne 15 minút. Je to dôležité kvôli zastaveniu krvácania z rany.
  2. Po odznení anestézie (odtŕpnutí) sa môže dostaviť mierna bolesť a neskôr aj opuch. Pre úľavu je vhodné užiť analgetikum (liek proti bolesti) a chladiť si líce v mieste zákroku studenými obkladmi.
  3. Bezprostredne po zákroku a zvyšok dňa nevyplachujte. Je nutné, aby mal organizmus čas vytvoriť krvnú zrazeninu (krvný koláč) pre zhojenie rany. Hojenie extrakčnej rany trvá 4-6 týždňov. Najprv sa zahojí ďasno a potom začína hojenie kosti.
  4.  O 2-3 dni je vhodné začať vyplachovať ústa ústnymi vodami bez alkoholu (Curasept a pod.) alebo bylinkovými odvarmi (repík, šalvia, kamilka). Alkohol môže spôsobiť krvácanie.
  5. Krv z rany nesajte, nepite cez slamku, sliny/krv nevypľúvajte, mohli by ste si tak vytvoriť v rane podtlak, ktorý naruší hojenie.
  6. Prvé 2-3 dni po zákroku nefajčite a nepite alkohol. Alkohol môže zvýšiť krvný tlak a spôsobiť krvácanie z poextrakčnej rany.
  7. Po zákroku nejedzte aspoň 2 hodiny. V prvých dňoch (2-3 dni) nekonzumujte príliš teplé jedlo, tvrdú potravu, dráždivé jedlá a nepite horúce nápoje.
  8. Vynechajte mliečne výrobky 2-3 dni po zákroku.  
  9.  Ak vám lekár predpísal antibiotiká, nepožívajte alkohol po celú dobu užívania antibiotík. Aby sa liečba rany urýchlila, odporúčame konzumovať 7-10 dní redšiu a nedráždivú stravu.
  10. Nepoužívajte teplé alebo horúce obklady.
  11. Prvé dni sa vyvarujte zvýšenej fyzickej aktivite.
  12. Dodržiavajte ústnu hygienu, okolo rany buďte opatrní.
  13. Po niektorých extrakciách je potrebné ranu zašiť. V takomto prípade jedzte na opačnej strane, aby nedošlo k uvoľneniu stehov. Stehy vám budú odstránené o 7 dní, prípadne podľa dohody s lekárom.

 

Autor: MDDr. Natália Paličková