Poruchy vývoja tvrdých zubných tkanív (DMH a MIH)

Poruchy vývoja tvrdých zubných tkanív (DMH a MIH)

 

Má Vaše dieťa kriedové fliačiky na zuboch aj  napriek tomu, že čistíte ako draci? V určitých prípadoch nemusí ísť len o začínajúci zubný kaz, ale aj o poruchu mineralizácie zuba.

Ide o poškodenie skloviny vyskytujúce sa v rôznych formách až u každého 6. dieťaťa. Táto porucha vzniká na rozdiel od kazu dávno predtým ako sa zúbok vôbec objaví v ústach. Ide o zmenu nastávajúcu počas vývoja zárodku zuba, konkrétne buniek tvoriacich sklovinu (ameloblastov), čo spôsobí odlišný pomer minerálov a organických látok. Objavuje sa rovnako v dočasnom (DMH – deciduous molar hypomineralisation) aj stálom chrupe (MIH – molar incisor hypomineralisation) a najčastejšie postihuje rezáky a stoličky. Výskyt v dočasnom chrupe nám napovedá o vyššej pravdepodobnosti  vzniku aj na zuboch stálych (4x vyššia pravdepodobnosť).

 

Prečo ale toto poškodenie vzniká? Etiológia zatiaľ nie je jasná. Určitý vplyv môžu mať ťažkosti počas tehotenstva a pôrodu, nízka pôrodná váha a užívanie antibiotík pred 3. rokom života dieťaťa.

Mierna forma MIH prvého stáleho moláru

Obr. Mierna forma MIH prvého stáleho moláru

Objavuje sa v rôznych formách. Pri najmenej závažnej forme fliačiky vnímame len zrakom. V prípade postihnutia rezákov môže ísť estetický problém, čo vieme korigovať výplňou alebo ICON infiltráciou. Vo vážnejších prípadoch sa pridružuje citlivosť na studené a teplé podnety. Najzávažnejšia forma sa vyznačuje zmenou tkaniva natoľko výraznou, že dochádza k štiepeniu a odlupovaniu skloviny.

Poškodenie moláru v dočasnom chrupe (DMH)

Obr. Poškodenie dočasného moláru DMH      Závažná forma MIH

Obr. Rozsiahla forma MIH stáleho moláru

Mimo týchto ťažkostí sú takto zmenené zúbky oveľa náchylnejšie k vzniku zubného kazu. Je ale vytvorenie kazu isté? Nie. Základom je dokonalá hygiena doplnená o pravidelný prísun fluoridov, žuvacie plôšky stoličiek môžeme chrániť pečatením. Čo ale v prípade, že sa aj napriek najväčšej snahe kaz objaví? Rekonštrukcia je často veľmi náročná, udáva sa dokonca aj znížená účinnosť znecitlivenia lokálnou anestéziou. Z dôvodu zmeny pomeru minerálov ošetrenie štandardnými  stomatologickými materiálmi vykazuje nižšiu úspešnosť, a často musíme pristupovať k zhotovovaniu koruniek a polokoruniek ako náhrady chýbajúceho ochranného plášta (skloviny) zuba.

V prípade podozrenia na takúto vývojovú odchýlku,  kontaktujte svojho stomatológa čo najskôr, aby sa nastavil čo najúčinnejší režim preventívnych opatrení.

Autor: MDDr. Zuzana Labachová, fotografie: MDDr. Ingrid Rehorovská