Prerezávanie zúbkov: Všetko, čo potrebujete vedieť

Prerezávanie zúbkov: Všetko, čo potrebujete vedieť

U niektorých detí prebieha prerezávanie mliečných zúbkov bez výraznejších problémov, iné naopak riadne potrápi. Ako rozpoznať, že sa vášmu bábätku „tlačia“ zúbky, čo očakávať a ako si nezamieňať prerezávanie zúbkov s iným ochorením? 

Kedy sa začína prerezávanie zúbkov

Tak ako každé dieťa je iné, aj začiatok a postupnosť prerezávania zubov sa môže líšiť. Prvý mliečny zub sa objavuje v rozmedzí okolo 4.-12.mesiaca veku dieťaťa. Najčastejšie je to však v období medzi 6.- 9. mesiacom. Ako prvý sa zvykne tlačiť stredný dolný rezák. Zúbky sa môžu prerezávať jednotlivo, ale nezvyčajné nie je ani prerezávanie viacerých zúbkov naraz.

V 3 rokoch by vaše dieťatko malo mať už kompletný mliečny chrup, ktorý pozostáva z 20 zúbkov. 

Zriedkavo sa prvý zúbok objaví hneď po narodení (natálny zub) alebo do 1mesiaca od narodenia (neonatálny zub). Vtedy treba navštíviť zubného lekára, ktorý po dôkladnom vyšetrení rozhodne o jeho ďalšom osude. Môže sa totiž jednať o zub, ktorý je  nadpočetný alebo je súčasť mliečneho chrupu. Nadpočetný zub je väčšinou navrhnutý na vytiahnutie. Ak je súčasťou mliečneho chrupu a je v poriadku, pravidelne sa kontroluje. Ak sa hýbe, hrozí riziko jeho prehltnutia, prípadne vdýchnutia, spôsobuje iritáciu jazyka, alebo prekáža pri dojčení, je potrebé ho vytiahnuť.

 

Čo možno pozorovať v ústach

Prerezávanie zuba je fyziologický proces, pri ktorom sa korunka zuba „tlačí“ cez ďasno. Pred samotným prerezaním ďasno mierne zbelie a vytvorí sa na ňom malý hrbolček. Ďasno môže byť tiež mierne začervenané alebo opuchnuté. Zub vidno ako malý biely kúsok, ktorý sa postupne viac a viac odhaľuje.

 

Pokiaľ spozorujete modrastý pľuzgier nad ešte neprerezaným zubom, nepanikárte. Pravdepodobne ide o erupčnú cystu, ktorá sama zmizne, keď sa zub prereže. Ak tento útvar nemizne, objaví sa bolesť alebo máte akékoľvek pochybnosti, navštívte vášho zubného lekára.

 

Príznaky, ktoré možno očakávať

Príznaky sa objavujú zvyčajne niekoľko dní predtým, než sa zub objaví v ústach a miznú alebo sa zmierňujú po tom, ako za zub prereže. Sú to tieto:

  • nepokoj, podráždenosť, úzkostlivosť, plač
  • nadmerné slinenie – môže spôsobiť vyrážky na brade, lícach a hrudi
  • časté cmúľanie a hryzenie prstov a hračiek
  • citlivosť, začervenanie a opuch ďasna
  • jemné krvácanie ďasna
  • problémy so spánkom
  • odmietanie jedla, nápojov
  • mierne zvýšená teplota (do 38ºC)
  • číre soplíky

Niekedy sa však nový zub objaví bez toho, aby ste o tom vedeli, zrazu ho len vidíte v ústach.

 

POZOR!  Pokiaľ má vaše dieťa horúčku vyššiu ako 38ºC, hnačku, hlienový výtok z nosa, kaseľ alebo zvracia, kontaktujte vášho detského lekára, nakoľko môže ísť o chorobu. Častokrát sa tieto symptómy pripisujú práve prerezávaniu zubov, čo odďaľuje diagnózu a liečbu samotného ochorenia. 

 

Ako pomôcť vášmu dieťatku lepšie zvládnuť toto obdobie a čomu sa radšej vyhnúť, aby ste mu neublížili, sa dozviete v ďalšom blogu.

Autor: MDDr.Simona Lehotská