Ako si poradiť s prerezávaním prvých zúbkov

Ako si poradiť s prerezávaním prvých zúbkov

Prerezávanie prvých zúbkov môže byť nepríjemným obdobím ako pre vaše bábätko, tak aj pre vás. Ako pomôcť vášmu drobcovi lepšie zvládnuť toto obdobie a čomu sa radšej vyhnúť? Tu je pár užitočných tipov.

Ako pomôcť pri prerezávaní zúbkov

Prebdené noci, nervozita a bezzradnosť. Vášmu bábätku sa prerezávajú zúbky a vy neviete, ako mu pomôcť. Skúste nasledovné osvedčené tipy:

  1. Láska – dajte vášmu dieťatku viac lásky, objatí, bozkov. Čo už je viac ako rodičovská láska? A buďte trpezliví, aj keď nie vždy je to ľahké.
  2. Masáž ďasien – jemne masírujte ďasná niekoľko minút čistým prstom, prstáčikom, príp. navlhčenou gázou (plienkou). Pre deti je to upokojujúce, aj keď môžu spočiatku protestovať.
  3. Hryzátka a hračky – na trhu sú dostupné rôzne typy, dbajte na to, aby boli z bezpečného materiálu. Hryzátko môžte ochladiť v chladničke , príp. len chvíľu v mrazničke. Ak by bolo príliš zmrazené, mohlo by poškodiť ďasno. Dobrá pomôcka je aj detská zubná kefka, deti ju radi hryzú a zároveň si vytvárajú návyk čistenia zubov.
  4. Odpútanie pozornosti – zmena prostredia a aktivity pomáha odpútať pozornosť dieťaťa od problému. Zoberte vášho drobca na prechádzku, hrajte sa s ním, robte veci, ktoré sa mu páčia a má rád.
  5. Studené jedlá a nápoje – pokiaľ bábätko už papá príkrmy, dajte mu napr. kúsok studenej detskej výživy alebo jogurt.
  6. Natierajte tváričku  – ak je prítomné nadmerné slinenie, natierajte tváričku dieťatka detským krémom alebo olejom (napr.kokosový, mandľový) a predíďte tak vzniku vyrážok. Na krk môžte dať bavlnenú šatku alebo podbradník.
  7. Medikamenty – ak nič nezaberá skonzujtujte s vaším lekárom možnosť tlmenia bolesti liekmi alebo homeopatickými prípravkami.

 

Čo radšej nerobte

Nepotierajte ďasná alkoholom, medom ani citrónovou šťavou – môžu spôsobiť poškodenie ďasna, zuba a vznik včasného zubného kazu.

Efektivita gélov na lokálne znecitlivenie je nízka, nakoľko sa za pár minút vymyjú z úst, keďže dieťa slintá. Taktiež je diskutabilná ich bezpečnosť (mnohé obsahujú lokálne anestetikum, alkohol, umelé sladidlá...). Preto sa im radšej vyhnite, príp. uprednostnite gély na prírodnej báze.

Buďte tiež opatrní s používaním byliniek.

 

Aby boli zúbky vašich ratolestí zdravé a pekné, potrebujú vašu starostlivosť. V ďalšom blogu vám preto vysvetlíme, kedy je vhodné začať a ako správne čistiť deťom zúbky.

Autor: MDDr. Simona Lehotská