11 tipov ako pripraviť dieťa na prvú návštevu zubnej ambulancie

11 tipov ako pripraviť dieťa na prvú návštevu zubnej ambulancie

Ako rodič prežívate s vašim dieťatkom veľa dôležitých míľnikov. Prvý úsmev, prvé slová, či kroky. Jedným z takýchto míľnikov je aj prvá návšteva u zubára. Pre celkové orálne zdravie je veľmi dôležité, aby si dieťa vytvorilo príjemný pocit z návštevy zubára. Významnú úlohu v tom zohráva psychologický prístup zubného lekára, ale aj celého tímu zubnej ambulancie. Nemenej dôležitý je prístup samotných rodičov.

Prvá návšteva zubnej ambulancie je dôležitým krokom pre vytvorenie si  pozitívneho vzťahu  dieťaťa k zubnému lekárovi aj prostrediu ambulancie. Aby bola pre dieťa príjemným zážitkom, je potrebné prísť včas, keď ho nič nebolí, ideálne už po prerezaní prvých mliečnych zúbkov, prípadne do 12.mesiaca života

Rodičia sa často obávajú, či to ich dieťa zvládne, či bude spolupracovať, či sa nebude báť, alebo či nebude plakať. Strach u detí, ktoré ešte neboli u zubára  pramení najčastejšie z toho, že nevedia, čo majú očakávať. Ide teda o strach z neznámého, ktorý je prirodzený. Pre dieťa je to nová skúsenosť, pri ktorej sa stretáva s cudzími ľuďmi, v neznámom prostredí plnom neznámych vecí. Ak však vopred vie, čo ho čaká, bude to zvládať oveľa lepšie. Pomôcť môžete vášmu dieťatku tak, že ho na návštevu zubnej ambulancie vopred pripravíte. Tu je zopár tipov:

1. Vyberte si zubného lekára, ktorý sa špecializuje na ošetrenie detí 

Výber zubného lekára/lekárky je dôležitý. Nakoľko si deti vyžadujú individuálny prístup, hľadajte takého, ktorý má skúsenosti s ich ošetrením. Nie každý má totiž dostatok času, trpezlivosti a potrebné vybavenie na ošetrovanie detí. Dobré referencie od známych môžu pomôcť.

2. Dohodnite si termín podľa režimu vášho dieťaťa 

Snažte sa naplánovať návštevu v čase, keď je vaše dieťa vyspinkané a ideálne aj napapané. Neobjednávajte ho v časoch, kedy obvykle spí alebo je unavené. Vtedy je menej ochotné tolerovať novú situáciu a spolupracovať.

3. Pripravte sami seba a neprenášajte svoj strach na vaše dieťa 

Len málo ľudí zvláda návštevu zubného lekára bez akýchkoľvek obáv. Možno aj vy sami máte strach z návštevy zubára, ktorý mohol byť spôsobený napríklad nepríjemným zážitkom z detstva. A viete čo? Deti sa väčšinou boja toho, čoho sa boja rodičia. Je preto veľmi dôležité, aby ste zostali v kľude.  Deti sú priam napojené na svojich rodičov a vedia veľmi dobre vycítiť strach, či obavy, ktoré na ne rodičia takto nechtiac prenášajú. Neberte prosím návštevu zubnej ambulancie ako nutné zlo, ale naopak, ako príležitosť pomocť vášmu dieťaťu, aby sa nemuselo báť a aby malo zdravé zúbky.

4. Dôverujte svojmu dieťaťu a buďte mu oporou

Verte vášmu dieťaťu, že to zvládne. Ak mu nebudete veriť vy, nebude si veriť ani ono samo. Môžte mu ísť taktiež príkladom, sadnúť si do kresla, otvoriť ústa... Povzbudzujte ho, buďte pokojný a usmievajte sa.

5. Porozprávajte sa s ním o tom, čo sa bude diať. Hovorte len pozitívne.

O návšteve zubného lekára sa začnite s dieťaťom rozprávať niekoľko dní dopredu. Vysvetlite mu, že zubárka/zubár nám pomáha starať sa o zúbky, aby boli pekné a čisté a že je veľmi dôležité ich kontrolovať, aby boli zdravé.  Popíšte mu ako to v zubnej ambulancii vyzerá a čo sa bude diať. Používajte slová ktorým rozumie a nevystrašia ho. Môžete mu povedať, že sa povozí v parádnom kresle a bude môcť ukázať pani zubárke/zubárovi svoje zúbky a spoločne ich budete počítať. Používa sa k tomu zubné zrkadielko, pomocou ktorého vidíme pekne všetky zúbky a s počítaním zúbkov nám pomáha počítadlo (zubná sonda). Ak má dieťa otázky, snažte sa odpovedať vždy pozitívne.

6. Nestrašte dieťa zubárom

Deti sa nenarodia s tým, že sa boja zubára.  Strach získávajú často na základe toho, čo počujú.  Žiaľ, ešte stále sa stretávame s tým, že rodičia deti strašia návštevou zubára, vŕtaním zubov, či ich trhaním. Hrozby typu: „Ak si nebudeš čistiť zuby, pojdeš k zubárovi a vytrhne ti ich...“ a podobne, veľmi negatívne ovplyvňujú spoluprácu dieťaťa. Niekedy tiež rodičia hovoria o nepríjemných zážitkoch u zubára v prítomnosti dieťaťa s tým, že si myslia, že to dieťa nepočuje.

7. Pozor na slová

Nespomínajte pred dieťaťom slová ako báť sa/nebáť sa, bolesť, pichať, trhať, injekcia, vŕtačka a pod. Výroky typu: „Neboj sa, nebude to bolieť,“ môžu v dieťati naopak vyvolať negatívne pocity a podozrenie, že to bolieť môže.

8. Neklamte mu

Nehovorte mu, že sa nič nebude robiť, ak to tak nebude. Ak dieťaťu poviete, že sa idete len pozrieť do ambulancie a potom po ňom chcete, aby si sadlo do kresla a otvorilo ústa, môže sa cítiť podvedené. Je lepšie povedať, že sa lekár pozrie na zúbky a spočíta ich.

9. Zahrajte sa doma na zubára

Hra na zubára je veľmi efektívnym spôsobom ako dieťa zábavnou formou pripraviť na novú skúsenosť. Pomáha deťom lepšie pochopiť, čo sa bude v zubnej ambulanci diať. Pomocou hry si môžete nacvičit otváranie úst, počítanie zúbkov. Vytvorte si zubnú ambulanciu u vás doma a skontrolujte a umyte zúbky obľúbeným hračkám, či jeden druhému.

10. Prečítajte si knižku o zúbkoch

Existuje viacero pekných knižiek o zúbkoch, či návšteve zubnej ambulancie, ktoré pomôžu deťom získať si pozitívny vzťah k zúbkom. Tematické knihy pomáhajú vďaka príbehom dieťaťu vizualizovať a lepšie pochopiť, čo môže očakávať a že sa nemá čoho báť. Ak deti vidia, že ich obľúbený hrdina zvládol návštevu zubára, bude to aj pre nich jednoduchšie.

11. Zoberte mu so sebou obľúbenú hračku

Ak má vaše dieťa obľúbenú hračku, kľudne mu ju zoberte so sebou. Môže ho sprevádzať počas celej návštevy a aj vďaka nej sa môže cítiť v zubnej ambulancii bezpečnejšie a pohodlnejšie.

 

Prvá návšteva zubnej ambulancie môže byť pre dieťa aj pre vás príjemným zážitkom, pokiaľ s ním prídete včas, keď ho nič nebolí a správne ho doma pripravíte. Ako rodičia by ste mali byť prvými osobami, ktoré dieťa povzbudia a vysvetlia mu dôležitosť návštevy u zubného lekára. Takto zabezpečíte, že sa vaše dieťa nebude báť a bude mať štastný a zdravý úsmev.

 

Autor: MDDr.Simona Lehotská