Čo všetko by mala obsahovať preventívna prehliadka u zubného lekára?

Čo všetko by mala obsahovať preventívna prehliadka u zubného lekára?

Chodíte pravidelne na preventívne prehliadky k zubnému lekárovi a po pár minútach už odchádzate z ambulancie? Poznáte to? Je šanca odhaliť za tak krátky čas a iba vizuálnym vyšetrením všetky problémy v ústnej dutine?

 

Preventívna prehliadka by mala byť komplexná

Preventívna prehliadka u zubára je základom nielen pre udržanie zdravého chrupu, ale aj celkového zdravia. Sústreďuje sa predovšetkým na zuby, ale nemala by nimi končiť. Vyšetrenie chrupu a ústnej dutiny by malo byť komplexné.

Okrem zubov je potrebné vyšetriť ďasná, prípadný úbytok kosti, sliznice, jazyk, pery, ústnu spodinu, medzičelustné vzťahy a vzájmoné postavenie zubov, lymfatické uzliny, kontrolujú sa tiež zubné náhrady a úroveň dentálnej hygieny.

Neoddeliteľnou súčasťou preventívnej prehliadky je aj zhotovenie záhryzových, prípadne iných diagnostických rtg snímok, vďaka ktorým zubný lekár vidí aj priestory, ktoré nie sú voľným okom vidieľné. Použitie zväčšovacích lúp alebo stomatologického mikroskopu takisto napomáha dôkladnej diagnostike.

 

 Prečo chodiť na preventívne prehliadky

1. Uchováte si zdravý chrup 

Nie je nad to mať intaktný chrup. Každá strata skloviny a zuboviny môže ovplyniť biomechanickú stabilitu zuba. Ak už kaz vznikne, je preto ideálne ho čím skôr diagnostikovať a následne minimálne invazívne ošetriť. Tak si dokážete uchovať zdravé zuby po celý život.

2. Vyhnete sa bolesti zubov a opuchom

     Pri pravidelných prehliadkach vieme odhaliť zubný kaz už v začiatočnom štádiu, ešte predtým ako začne zub bolieť. Vyhnete sa tak nepríjemnostiam a komplikáciám ako je napr. bolesť, opuch, či hnisanie.

3. Prevencia pred vážnymi ochoreniami

     Je veľmi dôležité spoznať už skoré štádia vážnych ochorení a začať s ich liečbou včas.

4. Ušetríte čas aj vašu peňaženku

    Ošetrenie menších kazov je jednoduchšie a časovo aj finančne menej náročné ako ošetrenie zubov s hlbokými kazmi, či so zápalom zubného nervu.

 

Ako často treba chodiť na preventívnu prehliadku

Všeobecne sa odporúča chodiť na preventívne prehliadky u detí do 18 rokov a u tehotných žien 2x do roka, u dospelých 1x.  Ku každému by sa však malo pristupovať individuálne, podľa jeho zdravotného stavu a rizík, a preto môžu byť prehliadky odporučené aj v rôznych intervaloch.

 

To, že Vás nič nebolí, alebo nič na zuboch nevidíte, nemusí znamenať, že Vaše zuby a ústna dutina sú zdravé. Prevencia je najlepšia liečba.

Autor: MDDr.Simona Lehotská