Dentálna hygiena nie je len kozmetická záležitosť – nepodceňujte ju!

Dentálna hygiena nie je len kozmetická záležitosť – nepodceňujte ju!

Čoraz častejšie počúvame o dentálnej hygiene, ktorá hrá dôležitú úlohu v starostlivosti o naše zuby. Moderná medicína uprednostňuje výkony preventívne pred liečebnými. Najlepšou prevenciou proti vzniku zubného kazu a zápalu ďasien je pravidelná zubná hygiena.

Čo je zubný mikrobiálny povlak? 

Ústna dutina je vstupnou bránou nášho tráviaceho traktu. Všetko, čo jeme a pijeme ňou prechádza. V ústach máme aj mnoho druhov baktérií. Niektoré štiepia potravu a udržiavajú potrebné pH, iné sú hlavnou príčinou tvorby povlaku. Formovanie zubného mikrobiálneho povlaku je prirodzený a normálny proces, ktorý prebieha v ústach každého z nás po celý život.

 

Povlak je potrebné pravidelne odstraňovať, lebo práve on je základom vzniku zubného kazu, zápalu ďasien a parodontitídy.

 

Zubný povlak je mäkký, lepivý, žltobiely biofilm, ktorý sa tvorí hlavne na miestach so zníženou samočistiacou schopnosťou chrupu a to v ryhách stoličiek, v medzizubných priestoroch a na krčkoch zubov. Je zmesou zvyškov jedla, nečistôt, ktoré sme vdýchli a takisto odumretých buniek sliznice úst. V jeho hlbších vrstvách sa začínajú množiť baktérie, ktoré produkujú kyslé látky, pH v okolí zuba klesá, mení sa na kyslé a tak sa poškodzujú tkanivá zuba. Naleptáva sa sklovina, odvápňuje sa a na zube vzniká kaz.

Keď sa povlak drží na ďasnách, spôsobuje ich dráždenie a vzniká zápal ďasien. Ďalším nepríjemným sprievodným javom je aj odstrašujúci zápach z úst.

 

Ako vzniká zubný kameň? 

Povlak, ktorý sa na zuboch usádza počas niekoľkých hodín, je ešte mäkký. Jeho odstránenie prebieha mechanicky a účinne ho vieme odstrániť v rámci ústnej hygieny – zubnou kefkou. Vhodnými pomôckami pri odstraňovaní zubného povlaku sú aj jednozväzkové a medzizubné kefky. Ak si ale zuby neumývame dlhodobo, zubný povlak zhrubne a stvrdne. Keď sa k tomu pridajú minerálne látky zo slín a rôzne mikroorganizmy, premieňa sa na zubný kameň.

 

Zubný kameň klasickým čistením zubov kefkou už nevieme odstrániť. Náš organizmus ho vníma ako cudzorodú látku, preto sa ho chce zbaviť. Bojovať najskôr začne rôznymi zápalmi, postupne to ale naše telo vzdá a „ustúpi".

 

Ďasno okolo zuba ubúda, zub sa odkrýva, dochádza k poškodeniu závesného aparátu (parodontu) zuba a zub sa začne kývať – a vtedy už začína stará známa parodontitída. Mnohí z nás si mylne myslia, že kameň vlastne drží zuby pokope. Opak je pravdou, pomaly, ale isto ich ničí, až kým nezačnú samé vypadávať.

Zubný povlak sa tvorí aj na umelom chrupe, na zuboch s korunkami, s mostíkmi alebo aj pri zubných implantátoch. Netreba ho preto podceňovať. Problémy a následky sú rovnaké ako pri vlastných zuboch.

Prečo je potrebná profesionálna dentálna hygiena?

Profesionálna dentálna hygiena dokáže efektne odstrániť povlak, pigmenty na zuboch aj zubný kameň. Jej dôležitou súčasťou je aj inštruktáž a kontrola techniky samotného čistenia.

 

Návšteva dentálnej hygieny môže zahŕňať aj poradenstvo vo výžive. To však nefunguje bez spätnej väzby od dentálnej hygieničky, preto je potrebný tzv. pravidelný recall.

Frekvencia ako často by ste mali absolvovať dentálnu hygienu sa líši v závislosti od stavu vášho chrupu. Dentálnu hygienu by ste vo všeobecnosti mali absolvovať minimálne dvakrát za rok. V istých prípadoch, napr. ak máte parodontitídu, či vyššiu kazivosť spôsobenú zlou hygienou, nevhodnou stravou alebo inými faktormi, by ste mali dentálnu hygienu absolvovať častejšie a to trikrát až štyrikrát do roka.

Ako u nás prebieha dentálna hygiena? 

V Oradente sa snažíme, aby každý zákrok bol pre Vás čo najkomfortnejší a to sa týka aj dentálnej hygieny. Dentálna hygiena je účinná liečebno-preventívna metóda modernej stomatológie a jej priebeh v Oradente je nasledovný:

1.       Inštruktáž -  pacientovi vysvetlíme a názorne ukážeme ako a s akými pomôckami správe a efektívne čistiť zuby.

2.       Vyšetrenie stavu ďasien – PBI (papillary bleeding index) je index, ktorým hodnotíme stav gingívy (ďasien) podľa intenzity krvácania. Vyšetrenie sa vykonáva pomocou parodontálnej sondy so zaobleným koncom.

3.       Odstránenie zubného kameňa a hrubých nánosov povlaku ultrazvukovým prístrojom. Pri pacientoch, ktorí majú výrazne citlivé krčky je možné vykonávať čistenie ultrazvukom po injekčnom podaní lokálnej anestézie.

4.       Dočistenie ručnými nástrojmi – kyretami.

5.       Pieskovanie (air-flow) – odstránenie pigmentov a povlakov z povrchu zubov pomocou zmesi piesku, vody a vzduchu.

6.       Leštenie rotačnou kefkou a pastou – zuby tak ostávajú hladké a čisté a usadzovanie nových pigmentov bude hladkosťou povrchu zuba znížené.

7.       Lokálna fluoridácia – aplikácia fluoridového gélu buď formou lakovania zubov alebo do nosiča.

Autor: MDDr. Natália Paličková