Kedy začať s čistením zúbkov a ako na to?

Kedy začať s čistením zúbkov a ako na to?

Máte doma malého človiečika, ktorému sa tlačia prvé zúbky? Váhate kedy a ako začať s pravidelnou starostlivosťou o detský chrup?  

Domáca dentálna hygiena

Kedy začať?

Veľa z Vás, čerstvých rodičov, sa nás pýta od kedy je potrebné čistiť dieťatku zúbky. Odpoveď je jednoduchá – ihneď ako sa nám objavia v ústach. Ihneď po prerezaní 1. zúbku sa mení spektrum baktérií prirodzene vyskytujúcich sa v ústach a objavujú sa baktérie s potenciálom vytvoriť  zubný kaz. Navyše skorým začiatkom s dentálnou hygienou budujeme u dieťatka  správny návyk, že každodenné čistenie je nutnosťou.

Akú kefku vybrať?

Povlak, v ktorom sa baktérie vyskytujú, je zo zubu možné odstrániť len mechanicky, to znamená pomocou zubnej kefky. Používame kefky určené pre deti, s malou hlavičkou a mäkkými vláknami, prípadne vhodnou alternatívou je aj jednozväzková kefka. Pôvodne  bola navrhnutá  pre dospelých pacientov, ale vďaka svojmu tvaru je výborná na manévrovanie v malej detskej pusinke.

Ako často?

Zúbky čistíme 2 krát denne, obzvlášť si treba dať záležať večer. Čistíme tesne pred uložením dieťatka do postele, po očistení už nedávame žiadnu potravu ani nápoje iné ako vodu alebo nesladený čaj, pretože v noci nefunguje prirodzené očisťovanie pomocou tvrdej potravy a tvorba slín je znížená.

Zúbky vždy čistí alebo dočisťuje rodič, a to až do chvíle, kedy je dieťa dostatočne motoricky zručné, aby to zvládlo samo. To znamená až do obdobia 8 roka, následne odporúčame aspoň občasnú kontrolu rodičom. Rovnako nemôžeme vynechať ani čistenie medzizubných priestorov pomocou nite alebo medzizubnej kefky podľa odporučenia vašeho lekára.

Potrebujeme pastu? 

U najmenších detičiek čistíme bez pasty, postupne možeme pridať detskú zubnú pastu ako motiváciu, aby sme predĺžili  dobu čistenia. Po tom ako sa dieťa naučí vyplúvať, preferujeme pasty s obsahom flouridov ako extra ochranu pre zúbky.

Profesionálna dentálna hygiena (v ordinácii)

Kedy začať?

V prípade dentálnej hygieny v ordinácii je začiatok individuálny. Záleží to na miere spolupráce dieťaťa a jeho psychyckej vyspelosti. Obvykle sú deti schopné to zvládať v období okolo 3 až 4 roku života. Následne odporúčame absolvovať hygienu, tak ako u dospelákov, 2 krát ročne.

Ako to prebieha? Rozdiel oproti hygiene dospelých?

Priebeh hygieny u detí do 12 rokov sa odlišuje od tej dospeláckej. Primárne zahŕňa čistenie rotačnými kefkami a profylaktickou pastou, čím odstránime vačšinu pigmentov a povlak. V prípade výskytu zubného kameňa ho odstránime pomocou škrabky alebo ultrazvuku. Pieskovanie, ktoré je štandardom u dospelých pacientov, využíme len v špeciálnych prípadoch tažko odstránitelných pigmentov.  Hygiena u detí slúži rovnako aj ako psychologická príprava na ošetrenie. Dieťatko si zvykne na manipuláciu v ústach, a tým znížime mieru stresu z prípadného ošetrenia v budúcosti. Okrem samotného vyčistenia Vás na prvom sedení naučíme ako sa o zúbky starať, nacvičíme techniku čistenia, odporučíme vhodné pomôcky a v ďalších návštevách skontrolujeme ako sa Vám s čistením darí. 

Autor: MDDr. Zuzana Labachová