S radosťou k zubárovi: Kedy prísť s dieťaťom na prvú návštevu?

S radosťou k zubárovi: Kedy prísť s dieťaťom na prvú návštevu?

Prvú návštevu dieťatka v zubnej ambulancii rodičia často podceňujú a odkladajú, nakoľko si myslia, že nie je potrebná, či bude pre dieťa traumatizujúca. Veľakrát sa stáva, že prídu s dieťaťom k zubnému lekárovi, až vtedy, keď ho niečo bolí. Toto býva príčinou strachu a nespolupráce zo strany dieťaťa. Veľmi dôležité je preto navštíviť zubnú ambulanciu, keď ho nič nebolí.

Najvhodnejšie obdobie pre prvú návštevu zubára je po prerezaní prvých mliečnych zúbkov, najneskôr po dovŕšení 12. mesiaca života. Ak ste toto obdobie už premeškali, neváhajte a dohodnite si termín.

 

Prečo je dôležité absolvovať prvú prehliadku už tak skoro?

Odpoveď je jednoznačná – aby sme predchádzali vzniku problémov v ústnej dutine. Je pravda, že v tomto veku je prerezaných len niekoľko mliečnych zubov, ide ale o ideálne obdobie na začatie preventívnych opatrení, získanie dôvery a pozitívneho vzťahu dieťaťa k prostrediu aj personálu zubnej ambulancie. Bohužiaľ, u niektorých detí sa už v tomto skorom veku môžeme stretnúť so vznikom včasného zubného kazu. Ak sa však podchytí v začiatočnom štádiu, liečba býva oveľa jednoduchšia.

 

Prvá návšteva ambulancie by mala byť skôr zoznamovacia. Deti sa hravou formou oboznámia so zubnou ambulanciou, povozia sa v kresle, spočítajú sa im zúbky a mamičky sa dozvedia ako sa správne starať o zdravie ústnej dutiny.    

 

Čím skôr prídete s Vašim dieťatkom na prvú návštevu, tým je väčšia šanca, že bude mať zdravé zúbky a nebude mať strach zo zubára. Dôležité je tiež následne chodiť na pravidelné prehliadky každých 6 mesiacov, alebo podľa odporúčania. Deti si tak postupne zvyknú na zubného lekára a zubná ambulancia sa pre ne stane bezpečným a priateľským prostredím. K zubárovi je potom možné chodiť s radosťou.

 

Pre detičky vo veku od 6 mesiacov do 3 rokov sme v našej ambulancii vytvorili koncept ZUBÁR HROU.

 

Autor: MDDr.Simona Lehotská