Biele zuby po celý rok

Biele zuby po celý rok

Žiarivý úsmev bol a vždy bude veľmi atraktívny. Dodnes niektorí skúšajú babské recepty, no pozor, sklovinu je možné nevedomosťou aj poškodiť. Bielenie zubov je v dnešnej dobe jednoduchý stomatologický výkon, ktorý je vykonávaný pod dohľadom zubného lekára alebo dentálnej hygieničky takmer v každej  zubnej ambulancii.

Bielenie patrí medzi najobľúbenejšie výkony v zubnej ambulancii.

 

Príprava

Celkový stav zubov a neošetrené patológie môžu mať vplyv na úspešnosť bielenia zubov. Napríklad zubne kazy je potrebné ošetriť pred samotným bielením, vzhľadom na to, že bielenie môže cez kazovú dutinu prejsť a dostať sa ku vnútornej časti zuba. Ak máte zubný kaz alebo ustupujúce ďasná, bielenie môže spôsobiť citlivosť zubov. Pred samotným bielením zubný lekár dôkladne vyšetrí stav chrupu. Následne dentálna hygienička vykoná čistenie zubov. Tým sa odstráni film baktérií, potravín a ďalších látok, ktoré ostavajú na zuboch a prispievajú k ich zafarbovaniu. Akonáhle sa tak stane, môze sa začat bieliaca procedúra.

 

Možnosti

1. Domáce bielenie

2. Ambulantné bielenie

3. Kombinované (domáco-ambulantné)

 

Všetky metódy sú založené na materáloch obsahujúcich peroxid vodíka a jeho formy ako carbamid peroxidu, ktoré zosvetľujú sklovinu zuba. Oxidačné činidlo peroxidu preniká cez póry kryštalickej štruktúry skloviny čím rozkladá pigmentové deposity. Bieliace gély sú aplikované priamo na povrch zubov. Carbamide peroxidu obsahuje približne 1/3 peroxidu vodíka, čo znamená, že gél v koncentrácii 15% carbamidu peroxidu sa rovná približne 5 % peroxidu vodíka.

 

Domáce bielenie

Po tom ako Vám v zubnej ambulacii zhotovia pomocou odtlačkou špeciálne dlahy, vyrobené presne pre Vás, dostanete bieliace gély na doma a po cca 14 dní ich aplikujete na noc do dláh.

 

Ambulantné bielenie

Si vyžaduje väčšinou iba jedno sedenie u zubného lekára v zubnej ambulancii. Gél môže mať rôznu koncentráciu peroxidu vodíka a preto bielenie zubov musí byť vykonávané v stomatologickej ambulancii pod dohľadom kvalifikovaných pracovníkov. Pri tomto type bielenia sa tiež používa gél na ochranu ďasien, aby sa predišlo chemickým popáleninám mäkkých tkanív.

 

Kombinované bielenie

Ako už z názvu vyplýva jedná sa o kombináciu domáceho a následne ambulantného bielenia, ktorý výsledný efekt zvýrazní a stabilizuje. V dnešnej dobe je považované za najúčinnejšie, najstabilnejšie a najšetrnejšie bielenie. Výhodou kombinovaného bielenia, ako aj domáceho je možnosť si v pohodlí domova osviežiť žiarivý úsmev, kedže dlahy aj bieliace gély máte doma.

 

Riziká

Bielenie vačšsinou nesposobuje závažnejšie problémy, avsak niektorí ľudia môžu mať prechodne pár dní zvýšenú citlivosť zubov.POZOR na dlahy ktoré nie sú špeciálne zhotovené len pre vás, bieliaci gél z nich môže vytekať a spôsobiť tak poleptanie gingívy.

 

Kde bielenie nepomôže?

Nie všetky zuby môžu byť vhodými kandidátmi na vonkajšie bielenie, pretože bielenie zubov  nemusí nezosvetlovať všetky typy diskolorácii tvrdých zubných tkanív ako sú napríklad zuby po úraze s nekrózou pulpy (odumretie zubnej drene) alebo závažné formy tetracyklínoých zubov a fluorózy. Pomocou bielenia dochádza ku zmene farby len prirodzených štruktúr zubov, to znamená, že farba na korunkách, mostíkoch a výplňiach zostane rovnaká.

 

Bielenie je vhodné absolvovať pod dohľadom zubného lekára, ktorý pozná riziká a vie indikovať vhodnosť a najvhodnejší typ estetického bielenia.

 

Autor: MDDr.Ingrid Rehorovská