V zdravom tele, zdravý chrup!

V zdravom tele, zdravý chrup!

Naše telo je komplexný organizmus, v ktorom všetko so všetkým súvisí a ústna dutina nie je výnimkou. Každá zo súčastí nášho organizmu môže ovplyvňovať svoje najbližšie, ale aj vzdialené okolie. Z medicínskeho hľadiska neexistuje problém, ktorý by postihoval len úzko ohraničenú oblasť, tam sa usadil a tam aj ostal. Zanedbaná diagnóza je obvykle podnetom ku vzniku ďalšej. Takto to funguje aj so zubami, ústnou dutinou a orgánmi ľudského tela Mnohí z nás ústnu hygienu často zanedbávajú a domnievajú sa, že najhoršie, čo im hrozí, je strata zuba. Je to však obrovský omyl – v ústach to nekončí a v skutočnosti môžete stratiť oveľa viac ako len zub.

 

V ústach to začína, ale nekončí... 

Zdravá ústna dutina obsahuje viac ako polovicu mikroorganizmov, ktoré žijú v rôznych orgánoch ľudského tela ako naša súčasť. V ústach žije 6 miliárd mikroorganizmov predstavujúcich 300 – 500 rôznych bakteriálnych druhov. Tieto baktérie vytvárajú tzv. orálny mikrobiálny ekosystém, ktorý je dynamický a extrémne citlivý k rôznym zmenám v ľudskom organizme počas celého života. Ak jedinec konzumuje veľa sladených nápojov a pochutín, baktérie zubného kazu znásobia svoj počet, vylučujú kyseliny, ktoré rozpúšťajú zubnú sklovinu a následne vzniká zubný kaz.

 

Nedôsledná ústna hygiena a nedostatočne odstraňovaný povlak zo zubov znamená, že baktérie nachádzajúce sa v povlaku tiež nie sú odstraňované a spôsobujú zubný kaz alebo zápal ďasien. Zubný povlak je teda príčinou zubného kaz aj zápalu ďasien a závesného aparátu, preto súborne hovoríme o tzv. povlakovej chorobe. Ak tieto ochorenia nie sú liečené, baktérie ktoré ich vyvolávajú prenikajú do okolitého kostného lôžka a vyvolávajú v ňom zápal. Takýto stav sa nazýva ložisková infekcia zubného pôvodu.

 

 

Ischemická choroba srdca, zápal obličiek, ochorenia kĺbov, infarkt myokardu alebo náhla cievna príhoda - verte či nie, zubný povlak je významným rizikovým faktorom pri všetkých týchto ochoreniach. Pravdepodobnosť infarktu myokardu je u pacientov trpiacich parodontitídou 1,5- až 2-krát vyššia. Pravdepodobnosť mozgovej mŕtvice 2,8-krát vyššia.

Zubný povlak prispieva dokonca aj k predčasným pôrodom a nízkej pôrodnej hmotnosti.

 

 

 

  

Obr. Následky nedostatočnej ústnej hygieny

 

  

Nepodceňujte význam ústnej hygieny a odstraňovania povlaku 

To najlepšie, čo môžete urobiť, je správne a pravidelne sa starať o svoje zuby a ďasná. To tiež znamená pridať k zubnej kefke minimálne medzizubnú kefku, v ideálnom prípade aj single kefku. V neposlednom rade pravideľne, aspoň raz za 6 mesiacov, absolvovať profesionálnu dentálnu hygienu. Všetko to totiž začína nedostatočne vyčistenými zubami.

Ak budete pravidelne mechanicky odstraňovať povlak z celej plochy zubov, vrátane medzizubných priestorov, budete prispievať k zdraviu nielen ústnej dutiny, ale celého tela.

 

Autor: MDDr. Natália Paličková