Ach tie nervy...

Ach tie nervy...

Bolo Vám odporučené absolvovať endodontické ošetrenie a neviete, čo Vás čaká? Viac o koreňoch, nervoch a ich ošetrení sa dozviete v tomto blogu. 

Čo znamená pojem zubná dreň a endodontické ošetrenie?

Zub sa skladá z troch hlavných častí – korunka, krčok a koreň. Časť zuba, ktorú vidíme v ústach nad ďasnom je korunka. Koreň zuba, v prípade zdravého parodontu, je časť zuba uložená v kosti v tzv. zubnom lôžku. Korunku a koreň zuba spája krčok. Povrch korunky je tvorený sklovinou a povrch koreňa cementom zuba. Pod sklovinou je zubovina a pod zubovinou je zubná dreň.

Zubná dreň je tkanivo vnútri zuba tvorené cievami a nervami, ktoré udržujú zuby živé a citlivé. Pod pojmom vyberanie nervu zo zuba rozumieme odstránenie zubnej drene z korunkovej aj koreňovej časti zuba. Odborne sa jedná o endodontické ošetrenie zuba.

Kedy je potrebné vykonať endodontické ošetrenie?

Ak sa zubná dreň poškodí, reaguje zápalom a bolestivosťou. Najčastejšou príčinou zápalu zubnej drene je zubný kaz. Baktérie v zubnom kaze po dosiahnutí dreňovej dutiny prenikajú dovnútra zubnej drene. Zubná dreň najčastejšie reaguje akútnym zápalom prejavujúcim sa silnou bolesťou na studené aj teplé podnety, pulzujúcou a spontánnou bolesťou. Zubná dreň nemá schopnosť obrany a pri dlhodobom vplyve toxínov produkovaných baktériami odumiera. Vtedy je potrebné vykonať spomínané endodontické ošetrenie - ošetrenie koreňových kanálikov.

Ak v tomto štádiu nedôjde k zásahu zubného lekára a zubná dreň postupne odumiera (nekrotizuje), zub prestáva byť bolestivý. Hovoríme o chronickom zápale zubnej drene. Baktérie obsiahnuté v odumretej zubnej dreni postupujú ďalej a dostávajú sa cez koreňový kanálik do okolia zuba, poškodia tkanivo kostného lôžka a prostredníctvom krvného riečiska môžu časom negatívne ovplyvniť aj celkový zdravotný stav pacienta.

Súčasná medicína nepozná spôsob, ako vyliečiť zápal zubnej drene a preto je nutné takúto dreň odstrániť, zub vydezinfikovať a kanáliky uzavrieť. Ak sa úspešne ošetria koreňové kanáliky, zub sa tým zachová bez potreby jeho vytiahnutia (extrakcie) a v ústach dokáže naďalej plniť svoju funkciu (žuvaciu aj estetickú).

Ako prebieha ošetrenie koreňových kanálikov?

Endodontické ošetrenie je veľmi náročné na techniku, ale aj na čas. Pri liečbe používame najmodernejšie technológie. Pracujeme pomocou špeciálnych nástrojov, ktoré sú určené na isté zákroky, nad úroveň čo sa týka presnosti.

Charakter zápalu zubnej drene môže byť rôzny, a preto je u nás na klinike prvým a najdôležitejším krokom v procese ošetrenia konzultácia s pacientom a diagnostika. K diagnostike pristupujeme dôkladne. Vďaka nej navrhneme čo najlepší spôsob liečby vzhľadom na rozsah a bolestivosť zápalu a stanovíme si aj počet potrebných návštev.

1. Aby sme eliminovali bolestivosť počas zákroku, ošetrenie prebieha v lokálnej anestézii. 

2. Zub izolujeme pomocou izolačnej blany (kofferdam) od prostredia ústnej dutiny. Takáto izolácia je dôležitá preto, aby sa pri práci nedostávali baktérie z ústnej dutiny do ošetrovaných kanálikov a aby dezinfekčné výplachy používané pri ošetrení nedráždili pacienta v ústach.

3. Najprv si musíme odstrániť kazom infikované zubné tkanivo v korunkovej časti zuba.

4. Po odstránení kariéznych hmôt si spravíme prístup do koreňovej časti zuba. V závislosti od konkrétneho zuba sa počet koreňových kanálikov pohybuje od jedného až po štyri, prípadne aj viac kanálikov. Aby bolo toto ošetrenie čo najkvalitnejšie, vykonávame ho pod zväčšením s použitím dentálneho operačného mikroskopu. Tým zabezpečujeme vysokú presnosť a precíznosť všetkých krokov postupu ošetrenia, pretože niekoľkonásobné zväčšenie mikroskopom nám umožňuje dokonalý prehľad o vnútornom priestore zuba. Endodoncia prevedená pod stomatologickým mikroskopom je kvalitnejšia a prognóza je preto dlhodobejšia. Práca s dentálnym mikroskopom je u nás dennou rutinou.

5. K vykonaniu úplného endodontického ošetrenia je nutné spriechodniť kanálik. V tejto časti sa infikovaná zubná dreň odstráni, priestor sa rozšíri a vypláchne dezinfekčnými látkami, ktoré zabezpečia likvidáciu choroboplodných baktérií. V niektorých prípadoch je nutné kanálik vyplniť na nejakú dobu liečivým materiálom. Následne, po uplynutí tejto doby a ustúpení ťažkostí, vyplníme kanálik trvalou koreňovou výplňou.

Pred a počas ošetrenia je potrebné zhotoviť niekoľko röntgenových snímkov. Vďaka nim vieme zároveň pacientovi ukázať výsledok celého ošetrenia. V Oradente využívame na zosnímanie vnútorných štruktúr zuba nielen klasickú 2D röntgenovú technológiu, ale často aj 3D röntgen (CBCT), ktorý je veľmi efektívny práve pri endodoncii. Podrobnejšie sa 3D röntgenu venujeme v ďalšom blogu.

Po ošetrení a odoznení anestézie môže pacient pociťovať slabé, prípadne stredne silné bolesti v zube, alebo v okolí liečeného zuba. Tieto bolesti sa dajú tlmiť bežnými analgetikami.

Zub s vyplnenými koreňovými kanálikmi treba dôkladne ošetriť výplňou korunkovej časti, aby sa zabránilo opätovnému preniknutiu infekcie ku koreňovým kanálikom.

Po endodontickom ošetrení zub už nie je prirodzene vyživovaný, stáva sa krehkým a náchylným na zlomenie. Preto je mnohokrát ošetrenie klasickou výplňou nevhodné a je potrebné ho ošetriť prácou zhotovenou v zubnej technike (onlay alebo korunka). Takéto ošetrenie zub spevní a zabráni jeho zlomeniu.

 

 

 

Autor: MDDr. Natália Paličková