Tajomstvo bielych zubov

Tajomstvo bielych zubov

Ako isto viete, vonkajšiu vrstvu zubu tvorí sklovina. Farba prirodzeného zubu je vytvorená pomocou translucencie, opacity, odrazu, rozptylu svetla a lesklosti tejto vrstvy, v kombinácii s farbou dentínu, ktorý sa nachádza pod ňou. 

Dentín je tmavší a menej transparentný. Čím viac skloviny, tým viac zuby pôsobia belšie. Hrúbka skloviny nám je daná prírodou. Takže to, či sa obrátime na zubného lekára s prosbou o bielenie zubov, alebo sme spokojný s farbou zubov od rodičov, záleží vo veľkej miery od genetiky.​Okrem genetiky existujú ďalšie vnútorné faktory, ktoré majú na naše zuby a ich sfarbenie vplyv.

 

1. Starnutie

Aj napriek tomu, že sklovina je pevnejšia ako kosť, pri nesprávnom zaobchádzaní s tvrdými kefkami a vysoko abrazívnou pastou, túto najpevnejšiu časť zubu vieme poškodiť. Jej hrúbka tak postupne ubúda a dochádza k presvitaniu tmavšieho dentínu a prirodzene aj k stmavnutiu zubov. K tomuto procesu, aj keď oveľa pomalšie prichádza aj prirodzeným spôsobom, a to starnutím.

 

2. Úraz predných zubov

Často sa stáva, že v dôsledku úrazu príde ku zmene farby zubu. Je to z dôvodu krvného výronu do dentínových tubulov a následnému odumieraniu zubu. Najčastejšie sa tento typ úrazu prejavuje vo frontálnom, teda prednom úseku. Aktívny ľudia by preto pri športoch, kde hrozí riziko úrazu mali nosiť športové chrániče na zuby, ktoré sú vyrobené na mieru. Existujú aj chrániče zubov, ktoré stačí ponoriť do teplej vody a dať do úst, aby sa vytvarovali podľa zubných oblúkov. Tento typ chráničov ale nechráni zuby tak dokonale, ako ten od zubára. Je to jednoduché, stačí jedna návšteva v zubnej ambulancii na odtlačky a chránič je do pár dní hotový. Ak ste utrpeli úraz a zub už  máte sfarbený, je nutné podstúpiť  vnútorné bielenie, ktoré zub vybieli zvnútra. Vonkajšie bielenie v tomto prípade bohužiaľ nestačí.

 

3. Tetracyklínové zuby

Tetracyklínové antibiotiká boli na trh uvedené v roku 1948 ako širokospektrálne a používali sa v rôznych indikáciách pre dospelých, ale aj deti. Nevedelo sa, že jeden z nežiaducich účinkov tertacyklínových antibiotík je ich inkorporácia do tkanív, ktoré v dobe používania práve kalcifikujú. Majú schopnosť viazať na seba kalciové ióny a vďaka tomu sa dostávajú do zubov a kostí. Výsledkom je sfarbenie mliečnych a trvalých zubov. Sfarbenie môže byť od žltej, šedej až po hnedú, záleží od dávky a dĺžky pôsobenia antibiotika.

 

4. Fluoróza

Aj dobrého veľa škodí. Príkladom môže byť aj nadmerné používanie fluoridových prípravkov v rannom detstve. Obdobie najväčšieho rizika vzniku fluorózy je do šiestich rokoch. Neskôr sú zárodky trvalých zubov vytvorené a preto riziko fluorózy výrazne klesá. Stupeň fluorózy záleží od množstva prijatých fluoridov, veku dieťaťa, váhy, výživy, rastu kostí a metabolizmu. Ak sa teda deťom dostane nadmerné množstvo fluoridov, ktoré sa bežne nachádzajú napríklad v paste pre dospelých, alebo v ústnych vodách, môže to mať vplyv na budúcu farbu trvalých zubov. Fluoridy v období vývoja skloviny, amelogenézy, môžu ovplyvňovať jej mineralizáciu a tak majú vplyv nielen na budúcu farbu ale aj štruktúru zubu. Opäť platí, že čím viac fluoridov, tým horšia bude fluoróza. Prejavy môžu byť od malých bielych škvŕn až po hnedé.

 

 

Aj vy chcete mať biele zuby? Poraďte sa so svojím zubným lekárom, ktorý zhodnotí, aký typ bielenia je pre Vás najvhodnejší. Bielenie je bezpečné, pokiaľ je v rukách odborníka. 

Autor: MDDr. Ingrid Rehorovská