Kto je zodpovedný za kaz u detí

Kto je zodpovedný za kaz u detí

Je to pani učiteľka v škôlke, ktorá nedozrie na čistenie zúbkov alebo nebodaj svokra, ktorá ich láduje sladkosťami? Ani jedno ani druhé, sme to my, rodičia. My sme zodpovední za zubné zdravie naších detí, my sme tí, ktorí ich ráno budia a my sme tí, ktorí ich ukladajú spať.

Ak chcete, aby zuby Vašich detí boli zdravé a návšteva u zubára bola zábavou, nie postrachom, ponúkame Vám pár základných rád:

 

  1. Ešte pred prerezaním zubov čistite ústnu dutinu kojenca navhlčenou látkovou handričkou. Po prerezaní začnite s čistením zubov, minimálne 2 x denne.
  2. Dbajte o vlastnú zubnú hygienu.  Keďže je kaz spôsobený baktériami, ktoré sa nachádzajú v ústach, nie je vhodné oblizovať cumlík alebo lyžičku Vášho dieťaťa.
  3. Aj keď je už dieťa samostatné, dočisťujte mu zuby, aj do 10 rokov.
  4. Zubára sa netreba báť, treba to vysvetliť aj deťom. Môžete sa prísť pozrieť do zubnej ambulancie, len tak, popozerať a zahrať sa.
  5. Dbať na vyváženú stravu, dostatok zeleniny a ovocia. Ak chcete dať dieťaťu sladkosti, tak najlepšie po jedle. Radšej čokoládu ako cukrík, ktorý dieťa cmúľa a tým pádom je "zlé" pH v ústach dlhšie.
  6. Pravidelná preventívna prehliadka v zubnej ambulancii 2x do roka, aj keď nič nebolí, napomôže dieťaťu zvyknúť si na prostredie ordinácie a aj na ošetrujúceho pedostomatológa a odhalí prípadný kaz v počiatočnom štádiu.