Sfarbenie zubov, pomôže bielenie?

Sfarbenie zubov, pomôže bielenie?

Úsmev je vraj prvá vec, ktorú si na človeku všimneme a niekedy povie viac ako tisíc slov. Častokrát sa stretávame s otázkou, čo robiť pre krásny úsmev a biele zuby. 

Hovorí sa, že ženy majú belšie zuby ako muži. Nie len preto, že častejšie podstupujú bielenie zubov, ale aj preto, lebo ich zuby sú o niečo subtílnejšie ako u mužov, ktorí majú viac tmavého dentínu. Pre ten istý dôvod, mohutnejšie zuby, ako napríklad očné zuby sú tmavšie ako ostatné. Všimli ste si to niekedy?

 

Vo všeobecnosti platí, že žlté zuby môžu byť sfarbené v dôsledku nahromadenia povrchových škvŕn (vonkajšie faktory), ktoré zakrývajú prirodzenú farbu zuba, alebo môže prísť ku sfarbeniu zuba ako takého a teda zmeny jeho pôvodnej farby (vnútorné faktory).

 

Čo nám najviac sfarbuje zuby v bežnom živote?   

  1. Povlak. Každý deň sa na našich zuboch vytvára tenký povlak (pelikula), do ktorého sa môžu ukladať pigmentácie. Sfarbenie povlaku môže byť spôsobené aj chromogénnymi baktériami z rodu Actinomycetes. S týmto typom sfarbenia sa najčastejšie stretávame práve u malých detí. Chromogénne baktérie produkujú hydrogén sulfát, ktorý reaguje so železom prítomným v slinách a vytvára tak typické čierne sfarbenie, najčastejšie v gingiválnej oblasti.
  2. Zubný kameň. Nedostatočne odstránený zubný povlak časom zhrubne a postupne kalcifikuje. Vytvára sa tak zubný kameň, ktorého farba býva od žltej cez hnedú až po čiernu.
  3. Jedlo a nápoje. Zuby majú tendenciu pohlcovať farbiace zložky, ktoré sa nachádzajú v potrave. Asi najväčší strašiak bielych zubobv sú nápoje ako káva, alebo čaj (čierny a zelený sú top). Doprajeme si ich každý deň a postupom času sú naše zuby sfarbené, drsnejšie a zachytávajú sa na nich ďalšie pigmentácie. Príkladom nám može byť aj porcelánový hrnček na kávu, alebo čaj. Pokiaľ nie je každý deň dostatočne vyčistený, pigmentácie z kávy a čaju sa na ňom zachytávajú a vytvárajú sfarbenie hrnčeku. Podobne pôsobí aj červné víno, farebné nápoje a džúsy, sójové omáčky, curry korenie a iné.
  4. Fajčenie. Je najvýraznejšiou a najčastejšou príčinou sfarbenia zubov a pigmentácií. Cigarety obsahujú decht, ktorý je prirodzene tmavý a nikotín, ktoré spolu vytvárajú žlté až hnedé škrvny na povrchoch zubov a v domácom prostredí sú ťažko čistiteľné.

                                                                        

Číslo jeden v pomoci ku bielym zubom, ktoré sú sfarbené v dôsledku vonkajších faktorov, je dentálna hygiena. Nejedná sa ale o zmenu farby pôvodného zubu, ale odstránenie povlaku, zubného kameňa a pigmentácii, ktoré sfarbujú naše zuby. Dentálna hygienička Vám ukáže, ako sa správne starať o Vaše zuby a ďasná a tak si čo najdlhšie udržať žiarivý úsmev a biele zuby. Niektorí ľudia si myslia, že hygiena zuby aj vybieli, avšak pri dentálnej hygiene sa nemení pôvodná farba zubu. Ak je niekto nespokojný s farbou zubov aj po dentálnej hygiene, môže podstúpiť bielenie zubov.

 

V nasledujúcej časti sa budeme venovať vnútorným faktorom sfarbenia zubov a možnosti ich riešenia, teda bieleniu zubov.   

 

Autor: MDDr. Ingrid Rehorovská