Ako si vybrať dobrého zubára v Bratislave?

Ako si vybrať dobrého zubára v Bratislave?

Na Slovensku podľa posledných údajov ordinuje okolo 3400 zubárov. Počet obyvateľov na jedného zubného lekára je veľmi rozdielny medzi oblasťami Slovenska. Najviac zubných ambulancií je v Bratislave. Je teda z čoho vyberať. Otázka znie, ako si vybrať toho správneho zubára?

Dobrý zubár podľa bydliska

Aj keď Bratislava nie je veľká , často si ľudia vyberajú zubára podľa bydliska, takže ak bývajú napr. v Starom meste, či Ružinove, hľadajú si zubnú ambulanciu v ich okolí. Je to celkom príjemné, keď máte všetko čo potrebujete na blízku. A keďže sa niektorí k zubárovi veru nachodia, ušetriť  trochu času navyše je len plus.

 

Dobrý zubár podľa vybavenia

Počet technologických vymožeností môže takisto ovplyvniť vašu voľbu nového zubára. Vďaka špeciálnym prístrojom a materiálom v zubnej ambulancii je zubný lekár častokrát schopný poskytnúť lepšie a hlavne dlhodobejšie riešenie s lepšou prognózou. Samozrejme dôležité sú znalosti a schopnosti lekára, ktorý nové poznatky a technológie vie využiť vo svoj prospech. Nie vždy však počet najnovších prístrojov znamená aj vyššiu kvalitu ošetrenia.  Niekedy sa bohužiaľ stáva, že zubná ambulancia je technologicky nabitá, ale prístroje sú len inventárom ordinácie, niekde v rohu miestnosti. Naopak, niekedy staršie ambulancie poskytnú kvalitnejšie ošetrenie ako tie nové. Všetko záleží napokon od ošetrujúceho lekára, ktorého snahou by malo byť priebežné získavanie nových vedomostí a poznatkov a samozrejme správny výber a použitie moderných technológii.

 

Dobrý zubár podľa času

Mnohokrát si zubári na seba zoberú toľko práce, že sú nútení skracovať čas, ktorý venujú jednému ošetreniu. Každý určite pozná, že ak niečo robí narýchlo, zodpovedá tomu aj výsledok. To isté platí aj u zubára. Ak jeden urobí plombu za 10 min a druhý za 40 min, ktorá bude kvalitnejšia? Ak je práca zubného lekára super rýchla, je veľká pravdepodobnosť, že nebude aj taká kvalitná. Najmä kompozitné (biele) výplne sú o niečo technologicky náročnejšie na zhotovenie a vyžadujú kroky, ktoré zaberú určitý čas. Ak lekár skracuje predpísané úkony, skracuje tým dobu funkčnosti a vo veľa prípadoch znižuje aj estetiku danej výplne. Kompozitné výplne sú kvalitné, pokiaľ sú dobre zhotovené. Ak má zubár čas všetko si dôkladne pripraviť, urobiť  a aj upraviť,  je veľký predpoklad, že jeho práca bude trvácna a vy nebudete musieť riešiť niečo také ako vypadnuté výplne.

To isté by sa dalo aplikovať na všetky úkony robené u zubára ako napríklad preventívna prehliadka, či dentálna hygiena. Rýchla preventívna prehliadka bez rtg snímkov môže znamenať  neodhalenie kazu a následne jeho zväčšovanie, ktoré končí bolesťami zuba a v lepšom prípade endodontickým ošetrením (v horšom prípade vytrhnutím zuba). Často ponúkané 30 minútové profesionálne čistenie, nemusí byť dostatočne dlhé práve pre váš chrup. Cena takejto dentálnej hygieny je samozrejme nižšia, ale častokrát aj jej kvalita, ktorá opäť závisí od množstva času, počas ktorého sa Vám dentálna hygienička venuje.  

Takže otázka znie, má na mňa môj zubár alebo dentálna hygienička čas?